Overslaan en naar de inhoud gaan

Wycor optimaliseert luchtdichtheid dankzij LED Duurzaam Bouwen

Snelle kennisverwerving door punctuele adviesverlening is een absolute winsituatie

Wycor nv startte in 1978 als een houtschrijnwerkerij dat instaat voor de eigen productie van houten ramen, deuren, binnenschrijnwerk en meubilair. Inmiddels is Wycor uitgegroeid tot een onderneming met 220 werknemers, gespecialiseerd in gebouwafwerking en projectcoördinatie. “De focus op schrijnwerk is er nog steeds, maar daarnaast hebben we ook expertise opgebouwd in de uitvoering en plaatsing van brandwerend schrijnwerk en compartimenteringstechnieken. En via onze dochteronderneming Wycotec hebben we ook de productie van metaalschrijnwerk in huis”, vertelt ons Chris Decaesstecker, technisch directeur van Wycor.

Maar zelfs een stevige KMO zoals Wycor zoekt ook externe expertise. “Voor de renovatie van het houten buitenschrijnwerk van ons eigen kantoorgebouw, riepen we de hulp in van een specialist luchtdichtheid. De aansluiting van de nieuwe ramen met het bestaande metselwerk en gevelpanelen was immers zeer specifiek. Zo kwamen we terecht bij Marcus Peeters van de LED Duurzaam Bouwen.”

“De luchtdichtheid wordt gemeten tijdens verschillende fasen van de plaatsing”, licht Peeters toe. “Hiervoor gebruiken we een proefopstelling op een modelraam. Aan de hand van een blowerdoor toestel sporen we met rookstaafjes en een thermische camera lekken op. Met de testresultaten kunnen we vervolgens de uitvoering verbeteren.”

Kennis verwerven én verspreiden in het bedrijf

“Ik vind het belangrijk dat onze mensen continu bijleren. Daarom hebben we bij de proefopstelling verschillende medewerkers betrokken: mensen van het atelier, de engineering en ook werfmedewerkers zoals schrijnwerkers en projectleiders”, gaat Decaesstecker verder. “De informatie en kennis die we nu ter beschikking hebben, passen we dagdagelijks toe in onze projecten.”

Interventie LED-expert leidt tot concrete resultaten

“Dankzij het advies van Marcus Peeters konden we de plaatsingstechniek verbeteren en bijgevolg de luchtdichtheid optimaliseren. En dat zullen we merken op onze energiefactuur”, zegt Decaesstecker. “De LED heeft op zeer korte termijn met de nodige expertise en onderbouwing een antwoord gegeven op onze vraag.”

Dankzij het advies van Marcus Peeters konden we de plaatsingstechniek verbeteren en bijgevolg de luchtdichtheid optimaliseren. En dat zullen we merken op onze energiefactuur.
Chris Decaesstecker
Chris Decaesstecker Technisch directeur Wycor
Bedrijf: 
Wycor